Czerwony olej palmowy – poznaj jego zdrowotne i użytkowe właściwości

Bogatym źródłem beta-karotenu, gdzie to jego zawartość jest aż dziesięciokrotnie większa aniżeli w przypadku marchewki, jest czerwony olej palmowy. Wspomniany produkt, jak sama nazwa może wskazywać, wytwarzany jest z owoców czerwonej palmy, a dokładniej mówiąc, tłoczy się go na zimno i natychmiast rozlewa się go do szklanych butelek, dzięki czemu jest on produktem ekologicznym, który nie jest poddawany żadnym modyfikacjom, czy też obróbkom. Czerwony olej palmowy posiada charakterystyczny ciemno czerwono-pomarańczowy kolor, gdzie to w temperaturze pokojowej opisywany olej ma wygląd miękkiego masła o nieutulanym zapachu i czerwonym kolorze. Opisywany produkt naturalny, o czym należy powiedzieć, jest swego rodzaju skarbnicą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, jak również pożytecznych i zdrowych kwasów tłuszczowych typu omega. Jest on wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w branży kosmetycznej.